בלאגן בבית? בית מסודר בשיטת "חוק הפעולה האחת"
הגעתם הביתה מהעבודה, והבית עולה על גדותיו. בלאגן בבית… הצעצועים של הילדים על הרצפה, כלי אוכל מארוחת הצהריים על השיש, הכביסה מחכה בערמות לקיפול, עיתוני השבת בתפזורת, וביניהם חשבונות שהגיעו. המראה הזה גורם לכם לכזו עייפות, שאתם מדליקים את הטלוויזיה לראות משהו, או הולכים לבשל או נזכרים שיש לכם שיחת טלפון חשובה. ובעצם, למה לסדר את הבית אם מחר הוא יראה שוב אותו הדבר?
ובאמת למה לסדר?
יש אנשים שהתשובה ברורה להם, אי סדר גורם להם אי נוחות, והסדר הוא הכרח עבורם. אבל אולי זה לא כך עבורכם. יש אנשים שמרגישים יותר בנוח כאשר הדברים פרומים קצת, כאשר יש תחושה של חיים ותנועה בבית. אך גם לאלו, יש אי סדר שיהיה כבר לא נוח, וייתן תחושה של לחץ וצפיפות.
אין חובה לסדר הכול
אם נוח לכם לחשוב כשהשולחן שלכם מלא בהתחלות של דברים, מצוין, השאירו זאת כך. אך פעמים רבות בלאגן בבית יוצר עומס ומעיק, ואז כדאי למצוא דרכים כדי ליצור סדר. לפעמים אחד מבני הזוג מסודר והשני לא, מה שיוצר ריב מתמיד על הסדר בבית. האחד לא מבין מה מציק לשני, ולמה חשוב כל כך לשטוף את הכוס האחת שיש על השיש, או לקפל את העיתון.
יש להקשיב
מה מתאים לבני הבית? בבית גרים בדרך כלל כמה אנשים, ויש להם צרכים שונים.
לדוגמה, לביתי חשוב שהנעליים שלה יהיו בכניסה. לי זה מציק בעיניים, במיוחד כשיש כמה זוגות. אנחנו מוצאות את עמק השווה – זוג נעליים אחד ליד הכניסה אך בפינה, לא באמצע הסלון. זוג אחד ולא יותר, והשאר לארון הנעליים. עבורנו זו פשרה סבירה, אולי לכם יתאים איזון אחר.
כיצד מתמודדים עם בלאגן בבית?
עקרון הבסיס בטיפול בבלאגן הוא לא ליצור אותו.
אל תברחו… יש דרכים לעשות זאת, אל ייאוש.
כדי לא ליצור בלאגן, המפתח הוא ליצור מקום זמין ונוח לכל הדברים שמגיעים הביתה, אחרת הם ינשרו על השולחן, על המדף או על הספה ויצטברו שם. אני קוראת לזה – "חוק הפעולה האחת". לא תמיד קל ליצור מקום נוח לדברים, אבל כאשר מצליחים, הרווח משתלם.
חוק הפעולה האחת אומר: צרו מקום לכל דבר שאפשר לשים בו דברים בפעולה אחת.
נייר ביד – בפעולה אחת הוא מגיע למקום שלו, בלי להוריד קלסרים, לחורר, למיין. המקום יכול להיות מגירה או תיקיה, ניילונית, או גם הפח, מקום מכובד שכדאי לארח בו הרבה מהבלאגן בבית.
1. מפתחות
קבעו מקום נוח למפתחות והרגילו את עצמכם לשים אותם תמיד שם. זה יכול להיות בתיק, בוו על הקיר, בסלסלה – כל עוד המקום הזה נגיש במרחק של בערך צעד אחד מרגע הכניסה לדלת.
2. חשבונות ודואר
איפה המקום? החליטו מה מקומם של חשבונות לתשלום ומה מקומם של דברי דואר שיש לשמור אבל לא דורשים פעולה נוספת.
מיינו לקטגוריות – למשל עבור עלונים שברצונכם לשמור, כמו תלוש מבצע לפיצרייה החביבה עליכם דרוש מקום משלהם. לפני שהנייר נושר על השולחן, הקדישו לו עוד כמה שניות, החליטו לאיזו קטגוריה הוא שייך ושימו אותו ישר במקומו.
זכרו למצוא מקום שדורש פעולה אחת – הגיע חשבון? הוא צריך להגיע למקומו בפעולה אחת. זאת אומרת שצריך ליצור לו מקום שקל להגיע אליו ולשים אותו ישר במקום, ללא חניות ביניים שנשארות לתמיד.
עכשיו או לעולם לא – חוששים לשכוח לשלם חשבונות? עשו כעת, כאשר החשבון בידכם, תזכורת בסלולרי או ביומן מתי יש לשלם אותו, או פשוט שלמו מיד. נכון שאפשר לשלם בחודש הבא, אבל אז אולי תשכחו, או שזה ימשיך להטריד אתכם. אם ניתן עדיף פשוט לשלם חשבונות מיד. ועוד יותר טוב – עשו הוראות קבע לכל דבר שאפשר. כך נשאר רק לתייק את החשבון, גם כן בפעולה אחת – בתיקיה שניתן לשלוף בקלות ולשים בתוכה את הדף.
3. כביסה
לא כולם אוהבים לקפל כביסה, ויש בתים בהם היא מצטברת לערמות גדולות ומציקות. מצאו זמן נוח למשל בזמן צפייה בטלוויזיה, והפכו אותו לזמן הקיפול. למשל, זמן האמבטיה של הילדים, או בזמן השיחה המשפחתית בערב.
אפשר לחלק את הכביסה לפי בני הבית ותנו לכל אחד לקפל את שלו, (לפחות למי שבוגר מספיק).
אפשר לבדוק אם יש מישהו מבני הבית שפחות מכביד עליו קיפול הכביסה ולהטיל עליו את המשימה, במקום תורנות הכלים למשל.
ניתן גם להטיל תורנות מתחלפת על בני הבית. סל הכביסה יכול לחכות על המיטה של התורן, כך שיקשה עליו להתעלם ממנו.
האפשרויות רבות, הדבר החשוב הוא לקיים חשיבה משפחתית אשר מכבדת את הרצונות של כל בני הבית.
4. צעצועי ילדים
כמובן, לא מכל בלאגן אפשר להימנע, אם יש ילדים קטנים בבית, הצעצועים שלהם בוודאי יוצרים בלאגן, וטוב שכך. משחק חופשי הוא חשוב, אבל גם כאן אפשר להקל.
המנעו מלהוציא צעצועים ללא סוף, גם הבלאגן גדל וגם נוצר גודש שמקשה על המשחק. אם מסיימים לשחק במשחק מסוים, הפכו זאת לטקס בו מחזירים לארון משהו לפני שמוציאים משהו אחר.
ארגנו קופסאות נוחות לצעצועים, כאלה שאפשר ברגע להכניס אליהם את המשחק גם אם אינו מסודר. הקופסה שבה ניקנו הקוביות או הלגו בדרך כלל לא תתאים, כי יש לסדר את הקוביות כדי שהן יכנסו, ולמי יש זמן.
קנו או ייצרו לעצמכם קופסאות, אפשר להשתמש בקופסאות נעליים ואם בא לכם להשקיע כמה דקות, תוכלו לצבוע אותן בצבע ספריי ולהפוך אותן בכמה דקות לפריט מעוצב. בקופסאות כאלה גם הילד יכול בקלות לאסוף את הצעצועים, והסידור הופך לקל ופשוט יותר. שקלו להשאיר כוננית צעצועים בסלון אם רוב הזמן הילדים שלכם משחקים בסלון. אולי לא יצלמו את הבית שלכם בקרוב למגזין עיצוב, אבל מצד שני תוכלו לסדר בקלות ויהיה נעים יותר בבית.
5. הבלאגן הקיים
ומה עושים עם הבלאגן רב השנים שכבר שורר בבית? אחרי שמצאתם מקום לרוב הדברים שמגיעים הביתה הבלאגן מפסיק להצטבר. כעת אפשר להתמודד עם פינות הבלאגן שכבר התמסדו בבית. אחת הדרכים להתחיל היא ליצור תכנית עבודה:
מחלקים את הסדר למשימות קטנות - יום אחד את השולחן במטבח, יום אחד את המגירה בשולחן, כל יום משימה ברת ביצוע אשר תקדם את התהליך.
רושמים את המשימות על דף ומוחקים כל פעם שמתקדמים - כל משימה צריכה לקחת לא יותר מחצי שעה עד שעה. הרישום והמחיקה מאפשרים לחוש את ההתקדמות גם אם עדיין לא רואים אותה. חשוב שהמשימות יהיו קטנות וברות ביצוע בזמן שיש לכם פנוי. אם אתם עובדים שבוע על סידור המחסן ועדיין לא סיימתם, יש סיכוי שתתייאשו ותפסיקו. אך אם קבעתם לעצכם את הארון הימני, או את המדף השני בארון השמאלי, יש אפשרות שתסיימו את המשימה בזמן סביר, ותחושו סיפוק מההתקדמות.
סדר הוא אחד הנושאים שמעוררים ריבים ומקשים על משפחות רבות. בעזרת הקשבה לצרכים האחד של השני, ובניית מקומות אכסון נוחים לרוב הדברים, כמות אי הסדר קטנה, המתח בבית פוחת ולכולם נעים יותר. גם הילדים לומדים שיטות התארגנות אשר יועילו להם בעתיד.
Comentários