יש הרבה מאמרים ועצות בנושא קבלת החלטות, ומרוב עצות אנחנו הרבה פעמים נשארים מבולבלים – איך לקחת החלטה נכונה?
קריטריונים
בכל בחירה שאנו עושים, מעורבים שני סוגי קריטריונים – קריטריונים עובדתיים וקריטריונים אישיים.
קריטריונים עובדתיים – יהיו בדרך כלל מורכבים מנתונים שאנו אוספים – כאשר חגית רצתה לעבור לדירה גדולה יותר, שתתאים גם לתינוק שבדרך, היא אספה מידע על שכונות מומלצות, על מחירי דירות, ולכל דירה בדקה מה גודל הדירה, כיצד מחולקים החדרים, מיקום הדירה, האם יש מעלית, בתי ספר קרובים, מה עומס התנועה ברחוב הקרוב ועוד. רשימת הקריטריונים הרלוונטית והעדיפות שלהם שונה מאדם לאדם – לשרית אין רישיון נהיגה, ומעבר לדברים שבדקה חגית, היא בודקת גם אילו קווי אוטובוס יש ליד כל דירה, ואם יש בתי קפה נחמדים באזור, שמהם תוכל לעבוד. גם אם חגית ושרית בודקות את אותו קריטריון, כמו שכונה – סביר להניח שכל אחת תעדיף שכונה אחרת.
אז אולי מספיק לעשות רשימה ארוכה של קריטריונים, לבדוק מהן התשובות הרצויות לנו ולבחור בזו שעונה על הכי הרבה קריטריונים? – האמת היא שהחלטה טובה בדרך כלל לא נקבעת כך.
הדבר הבא שיש להכניס לשיקולים הוא:
קריטריונים אישיים – האם יש תחושת מרחב בדירה? האם נעים עם השכנים? או במקרה של מקום לימודים – האם יש לנו שפה משותפת עם המנחה? האם גישת הלימודים מדברת אלינו? את הקריטריונים האלו יותר קשה לנסח ולדרג, אך הם חשובים לא פחות. כאן נדרשת עבודת חשיבה והתבוננות – מה באמת חשוב לנו?
מה קובע?
אחרי שאספנו את רשימת הקריטריונים שלנו והצבנו אותם מולנו – עלינו להציב לעצמנו את השאלה החשובה ביותר:
האם "בא לנו" לגור שם? האם מרגיש לנו נכון ללכת וללמוד במקום זה?
מתברר במחקרים עדכניים כי המוח שלנו מקבל החלטה מורכבת (החלטה שמורכבת ממספר פרמטרים רב) בצורה הטובה ביותר, כאשר מניחים לו לפעול באופן לא מודע.
ההחלטה הטובה מבוססת על נתונים – ולכן חשוב לאסוף את המידע. אך בסופו של דבר, החלטה שמתאימה היא לא רק שיקול חשבוני, היא מתחשבת גם בעובדות וגם ברגשות ובתחושות.
אז כיצד נקבל החלטה נכונה?
אחרי שאספתם את הנתונים העובדתיים וביררתם לעצמכם גם מהם הקריטריונים האישיים שלכם – שאלו את עצמכם:
"מה נכון עבורי לעשות?"
לכו לישון עם השאלה בראש, ובדקו בבוקר מה התשובה הנכונה עבורכם – מה אומרת האינטואיציה שלכם. זה הסיכוי הטוב ביותר שלכם לקבל תשובה טובה ומדויקת, שלוקחת בחשבון את כל הגורמים.
Comments