top of page

חיפוש עבודה באמצעות נטוורקינג

רישות עסקי - נטוורקינג - הוא תהליך של יצירת קשרים ובניית מערכות יחסים. קשרים אלה יכולים לספק לך עצות ואנשי קשר, שיעזרו לך לקבל החלטות קריירה מושכלות. נטוורקינג יכול גם לעזור לך למצוא משרות שלא פורסמו. אז איך עושים את זה?




רישות עסקי או נטוורקינג (networking) היא מילה שאנו שומעים לעתים קרובות, אבל בדרך כלל נשמעת שייכת לאנשים אחרים – לאנשים העשירים, המקושרים. זוהי טעות לראות זאת כך. רישות רלוונטי לחיי כל אחד מאתנו, מאחר והוא מאפשר לנו להגדיל את מעגל הקשרים התומכים שלנו.



מדוע רישות חשוב לכל שלב בחיים ובמיוחד לחיפוש עבודה?

  1. דרך הקשרים האלו אנו מקבלים מידע על התחום בו אנו רוצים לעסוק

  2. דרך הקשרים האלו אפשר להגיע להצעות עבודה שלא נגישות אחרת

  3. הקשרים האלו יסייעו גם בעתיד – בעבודה שנמצא ובחיפוש עבודה עתידי


למעשה, אף אחד מאתנו לא יכול שלא להיעזר בקשרים ברגעים מסוימים במהלך חיי העבודה שלו – אם בתקופות של שינוי קריירה ואם כעצמאי לבנייה ושיווק של העסק.



למה רישות עובד?

רישות פונה לתכונה אנושית טבעית – אנו אוהבים לעזור ובמיוחד כשקל לעזור. זה נותן לנו תחושה טובה לגבי עצמנו ומעלה את הערך עצמי שלנו. ומה קל יותר מעצה? אנו משקיעים קצת תשומת לב, נותנים עצה טוב ומקבלים הכרת תודה וסיפוק.



איך עושים רישות?


1. בוחרים נושא להתייעץ

בוחרים נושא שרלוונטי לחיפוש העבודה ושאין לנו מספיק מידע עליו.

  • למשל – אנו רוצים לעבור לתפקיד חדש, לדוגמה מעבר מתפקיד פיתוח לתפקיד של ניהול מוצר – וחסר לנו המידע – איך עושים את המעבר הזה? באילו תחומים דרוש ניהול מוצר, האם יש קורס שיעזור?

  • או אם אנו רוצים לבנות עסק בתחום שירותי המשרד – יתכן וחסר מידע מי יכולים להיות לקוחות של עסק כזה, כיצד כדאי לשווק אותו, או כיצד לתמחר שירותים שונים.

כאשר אנו רוצים לחפש עבודה באותו תחום, אחרי הרבה שנים באותה עבודה – יתכן חסר לנו מידע – כיצד נראה שוק העבודה היום, אילו ראיונות עורכים, מה הדרישות לתפקידים השונים, לאילו משכורות לצפות?



2. בונים רשימת אנשי קשר

מתחילים מרשת הקשרים שאנו מכירים – אם מדובר בחברים טובים, או חברים רחוקים יותר, החברים של ההורים, חברים מהלימודים, מרצים מהלימודים. בונים רשימה של אנשים שיכול להיות להם ידע בנושא, או שמכירים אנשים שיכולים להיות רלוונטיים. אפשר ורצוי לחדש קשרים ישנים – חברים מעבודה קודמת שלא שמרתם על קשר, הרבה פעמים ישמחו לשמוע מכם כפי שאתם הייתם שמחים לשמוע מהם.



3. מתקשרים ומבקשים פגישה

מתקשרים טלפונית ומבקשים פגישה של חצי שעה. לא פונים במייל, ולא שולחים קורות חיים. מסבירים אישית מדוע אתם מבקשים להיפגש ומדוע פגישה כזו תעזור לכם.

מבקשים חצי שעה – זמן שרוב האנשים יכולים להרשות לעצמם לפנות, ולא נשמע מכביד.


זכרו מה כן לעשות

  • תנו עדיפות לפניה טלפונית – רוב האנשים בשוק העבודה מקבלים כל כך הרבה מיילים שקשה להם כבר להגיב לכל מייל. פניה טלפונית היא אישית, נותנת יותר חשיבות לנושא שלכם, ומחייבת את איש הקשר להגיב ברגע זה.

  • באים אל איש הקשר – במקום שנוח לו ובזמן שנוח לו.

  • הפגישה פנים אל פנים – מעבר לחברים קרובים ממש, אנשים לא באמת מכירים אתכם. פגישה פנים אל תאפשר להם להכיר אתכם ולזכור אתכם, ובסופו של דבר תגרום להם להתאמץ יותר לעזור.


ומה לא לעשות

  • לא מבקשים ישירות עזרה בחיפוש עבודה – בעיקר כי זה יוצר לחץ על האדם שפניתם אליו לעזור, כאשר אינו יכול. רוב הסיכויים שאין לו עבודה בשבילכם, ולא יהיה לא נעים לשבת מולכם ולומר לכם זאת, ולכן יעדיף להימנע מלפגוש אתכם.

  • לא מתעקשים – אם פניתם והאדם מתחמק או מסרב לקבוע – מניחים לנושא. אולי בעתיד יתאים לפנות אליו שוב, כרגע אין צורך לנדנד.



4. מקיימים פגישה

  • הצגה עצמית – עליכם להציג את עצמכם בכמה דקות. לספר על הניסיון המקצועי שלכם באופן חיובי, ועל הסיבה שמביאה אתכם להתייעץ היום. אין מקום לקיטורים על הבוס הקודם וגם לא על מר גורלכם. חשבו על הדקות האלו כעל ראיון, בו על האדם מולכם לראיין אתכם לתפקיד "האדם שאני מוכן לעזור לו". מה טוב בכם? במה הצטיינתם? ספרו על עצמכם באופן בו תבליטו נקודות אלה.

  • בקשה – עליכם להסביר מה אתם מבקשים מהאדם שאתם יושבים מולו כרגע – עצה, הכוונה, דעה?

  • הקשבה – הקשיבו והיו פתוחים לשמוע מה יש לו לומר, גם אם זה לא מה שחשבתם לשמוע. יתכן ויש לו ידע בתחום אחר ממה שחשבתם, וגם שם תוכלו ללמוד משהו.

  • הכרת תודה – הכירו תודה על הזמן ותשומת הלב שהושקעו בכם.

  • בקשו הפניה הלאה – "עם מי עוד כדאי לי לדבר על הנושא?" מאגר המכרים שלכם ימוצה עד מהרה. החלק המהותי ברישות הוא הכרות של אנשים חדשים. כל אדם שאתם פוגשים הוא בעל רשת קשרים משלו ואתם מעוניינים לפגוש את הרלוונטיים שבהם.

  • פנייה לקשרים חדשים – "שלום, שמי אלון, דוד היציע לי להתייעץ איתך בנושא…". נניח שדוד מפנה אתכם הלאה לשיחה עם משה, אחד ממכריו שנראה לו בעל ידע רלוונטי עבורכם. כאשר אתם יוצרים קשר עם משה, משה רואה אתכם כמישהו מחוג החברים של דוד, ומאחר שדוד ידיד שלו, הוא יתאמץ להיענות לבקשתו של דוד ולסייע לכם.

  • שימרו על קשר – אם היו התפתחויות חיוביות כתוצאה המפגישה, עדכנו את האדם שסייע לכם – כך אתם מחזירים לו בתחושה טובה שאכן זמנו לא היה לשווא, וגם שומרים על קשר טוב לעתיד.



כאשר אתם פוגשים אנשים, ואנשים נוספים שלא הכרתם, אתם מגדילים את רשת הקשרים שלכם, ואת כמות האנשים שיודעים שכרגע אתם מחפשים עבודה. בכך שאתם מתייעצים ולא מבקשים עזרה מידית אתם מאפשרים לאנשים רבים לסייע לכם. גם בלא בקשה מפורשת, אם למישהו מרשת הקשרים שלכם תהיה עבודה עבורכם, הוא לא יהסס להציע לכם אותה. מאחר והמפגש הוא בעצם ראיון קצר בו אתם מציגים את עצמכם, אם עשיתם עבודה טובה והצגתם את עצמכם כראוי, יתרשמו מכם ואם זה מתאים גם יזמינו לראיון פורמלי.


הרישות מסייע לכם מאוד, אך הוא גם win-win עבור האנשים אותם אתם פוגשים. גם הם מרחיבים את רשת הקשרים שלהם. בנוסף, ניתנת להם ההזדמנות לסייע ולעזור במאמץ קטן מצדם, תחושה טובה ורבת ערך לרוב בני האדם.


אני מוצאת שהרישות הוא דרך מצוינת לחפש עבודה, במיוחד לאחר שמוצו הדרכים המקובלות. יש אנשים שלא מרגישים בנוח לפנות לאנשים ולהתחיל ברישות – במקרה זה כדאי להיעזר באימון אישי כדי למצוא את הדרך הנוחה והקלה לעשות זאת. 


Comments


bottom of page