הורדת מתח בזמנים קשים - במה כדאי להפחית ומה כדאי לעשות יותר כדי להיות יותר רגועים?
השנה האחרונה הייתה עמוסה ומאתגרת לכולנו, עם טראומת ה-7 באוקטובר שנוכחת בכל יום, מלווה באזעקות, דיווחים מהשטח, והמחשבות הכואבות על החטופים. בימים אלו, כשהמציאות הסוערת משפיעה על כולנו, רבים מנסים למצוא דרכים להתמודד עם החרדה וחוסר הוודאות. אנשים רבים נצמדים לחדשות ולדיווחים מסיבות שונות – חיפוש אחרי תחושת ביטחון ונחמה בניסיון להבין מה יביא עמו היום, או ניסיון להיות מחוברים למדינה ולאירועים ולהיות חלק ממה שקורה. אך הניסיון המתמיד לדעת יותר עלול לעיתים להוביל לתחושת חוסר אונים, וכך במקום תחושת שליטה או רוגע, יכול ליצור עומס רגשי ולהגביר את החרדה.
יש אנשים שמתכנסים יותר בבית בזמנים האלה, ויש אנשים המרגישים צורך לצאת לפעול ולתרום, בין אם דרך התנדבות, השתתפות ביוזמות קהילתיות, או הצטרפות להפגנות, מתוך תחושת אחריות ורצון לתמוך במאמצי הלוחמים בשטח. יש מי שמצליחים לשאת את המתח, ויש אחרים המוצאים את עצמם סובלים מחרדה מתמשכת, קושי בשינה, דיכאון וקושי בתפקוד היומיומי. גם האפשרות לצאת לחופשה הפכה למורכבת – רבים מהמקומות בארץ שבהם ניתן היה לנפוש נמצאים באזורים שפחות נעים להגיע אליהם, ואם כן, לא תמיד יש בהם מרחבים מוגנים. נסיעות לחו"ל הפכו ליקרות ומסובכות, עם ביטולי טיסות בלתי פוסקים, ובכלל, רבים מעדיפים פשוט להישאר בבית.
אז מה אפשר לעשות?
את המצב שבחוץ לא נוכל לשנות, אבל באפשרותנו לשנות את המינון והאופן בו ישפיע עלינו, ולתרום להורדת המתח.
יש דברים שכדאי לעשות פחות:
הפחתת חשיפה לחדשות. בראש ובראשונה - רצוי להפחית את מינון החדשות. באולפנים ממלאים שעות בלעיסת אירועים שוב ושוב, ומביאים סיפורים קשים לצפייה ולהכלה. עדיף לצרוך חדשות באופן כתוב, לבטל את התראות הפוש אם יש לכם, ורק להעיף מבט באתר חדשות אמין פעם ביום.
הימנעו מסביבה שלילית. אם יש סביבכם אנשים הנוטים לדבר על המצב ולהלחיץ את עצמם ואת הסביבה, בדקו אם אפשר לבקש מהם להפחית שיחות מסוג זה, או אולי לשקול להימצא פחות בנוכחותם.
ניהול אפליקציית פיקוד העורף. אם אתם משתמשים באפליקציית פיקוד העורף, בטלו את כל ההתראות הקוליות מלבד זו של מיקומכם הנוכחי. מספיק קשה להילחץ מאזעקות של מקום אחד, אין צורך להבהיל את עצמכם ואת הסובבים אתכם עם התראות נוספות.
בדקו את מינון הפעילות שלכם. אם אתם עוסקים בפעילות התנדבותית - בידקו את התוכן והמינון. האם זה עדיין מתאים לכם? האם זה מספק וממלא או מכביד ומעיק. יתכן ופעילות שפעם הייתה מספקת, היום היא במינון שאינו מתאים לזמן הזה. העולם לא יושב רק על כתפיכם. יש עוד אנשים שמתנדבים שימלאו את מקומכם, וכשתרגישו שהזמן מתאים תתרמו במידה שתתאים לכם.
ויש דברים שכדאי לעשות יותר:
היו סלחנים כלפי עצמכם. זו תקופה שואבת אנרגיות אפילו לקיום היומיומי. עשו מה שאתם יכולים, וסילחו לעצמכם על מה שהייתם רוצים לעשות ולא עשיתם. זה בסדר לא לקדם פרויקטים גדולים שרציתם בדיוק עכשיו, ולחכות שהזמנים ירגעו. התמקדו בדברים שיש לכם את היכולת והאנרגיות לבצע בזמן הזה.
יצירת שגרה יומית. קביעת שגרה ברורה יכולה להביא קצת יציבות במציאות כאוטית. כללו בה פעילויות שמעניקות לכם תחושת שליטה – זמן עבודה, ספורט, תחביבים או זמן עם משפחה.
עשו טוב לעצמכם. מצאו את הדברים שעושים לכם טוב, מרגיעים ומאזנים אתכם - אפשרויות כמו טיול בטבע, הליכה, מדיטציה, ספורט או מלאכת יד, יכולות מאוד לסייע.
פעילויות יצירתיות. יצירה יכולה להביא לידי ביטוי רגשות שאנחנו מרגישים ומתקשים להביע באופן ישיר. ציור, כתיבה או עבודה עם הידיים, יכולים להיות דרך מצוינת לשחרר מתח ולמצוא תחושת סיפוק.
אסקפיזם. הרשו לעצמכם קצת יותר אסקפיזם מכרגיל - לשקוע בספר טוב עם עלילה סוחפת, או בינג' עם סדרה שאתם אוהבים.
תחביבים. אם יש תחביב שנעים לכם לעסוק בו, חזרו לעסוק בו גם אם נטשתם אותו לזמן מה. בקבוצה או לבד, בדקו מה הדרך לעסוק במשהו שחביב עליכם ואינו נוגע לאירועי הזמן והמקום.
רפואה משלימה. הרגעת הגוף מסייעת להרגעת הנפש, וטיפולי רפואה משלימה יכולים לסייע בכך. מגוון האפשרויות הוא רחב - טיפולים במגע, טיפול במים, מסאז'ים שונים, או אפילו שהייה בג'אקוזי מחומם, יכולים להוריד את רמות הלחץ.
קשר עם אנשים קרובים. דברו עם מישהו שאתם מרגישים איתו או איתה בנוח - חברה טובה, בן זוג או בת משפחה. שתפו את החוויות שלכם, חשוב לא להישאר לבד עם מחשבות ותחושות קשות.
פנו לעזרה מקצועית. לא עם כל דבר אפשר וכדאי להתמודד לבד. במידת הצורך פנו לאשת מקצוע לטיפול רגשי.
המפתח לרווחה נפשית היא הקשבה לעצמכם, ומציאת המינונים המדויקים לכם, בדברים שיש יותר מדי ופחות מדי בחיים שלכם כרגע. איזון בין עשייה למנוחה, מינון כמות החדשות שאתם צורכים, והתפנות לפעילות שעושה לכם טוב, יאפשרו לכם להיות רגועים יותר, ולתמוך גם באחרים מסביבכם בצורה טובה.
והכי חשוב, זכרו להיות סלחניים לעצמכם בזמן הזה, לגיטימי לחוות קושי ואינכם היחידים שחשים מצוקה. יש הרבה מה לעשות כדי להקל על עצמכם. השתמשו בעצות שכאן ופנו אלי אם תרגישו צורך בסיוע נוסף.